Alkol, ilaç, tütün ve diğer uyuşturucular gibi belirli maddeler bağımlılık yapar. Bu maddelerin tüketiminin yavaş yavaş bağımlılığa yol açabileceği sonucu çıkıyor. Bir bağımlılık, maddeyi tüketmek için güçlü bir istekle kendini gösterir. Vücut zamanla maddeye alışır, bu yüzden aynı etkiyi elde etmek için daha büyük miktarlar alınmalıdır. Madde temin edilmezse, vücut geri çekilme semptomları (titreme, depresif ruh hali, terleme, uyku bozuklukları vb.) ile tepki verir. Maddeyi tüketmek veya elde etmek için, ilgili kişi diğer çıkarları ihmal eder ve kanıtlanabilir olumsuz sağlık veya sosyal sonuçlara rağmen tüketmeye devam eder.

Bağımlılığın bir sonucu olarak çeşitli fiziksel hastalıklar ortaya çıkabilir. Ama ruh da değişebilir. Konsantrasyon güçlüğü, hafıza sorunları, korkular, intihar düşüncesi, halüsinasyonlar veya duygudurum dalgalanmaları meydana gelebilir. Mesleki ve sosyal alanda da bazen iş kaybı veya ayrılıkla el ele giden sorunlar ortaya çıkabilir.

Terapi seçenekleri

Madde kullanımını ortadan kaldırmak için psikiyatrist tedavisi ile birlikte ya da tedavi sonrasında madde kullanımının tartışılmasını sağlamak için danışmanlık ve motivasyon araçları sunulur. İlgili kişi tedaviye karar verirse, öncelikle fiziksel geri çekilme aşaması gerçekleşir. Çoğu durumda, bu yatarak tedavi görmeli ve bir doktor eşlik etmelidir. Ayakta tedavi olması durumunda bağımlılık protokolü uygulanmalıdır. Terapide, ilgili kişi yoksunluk kararını güçlendirmeyi ve aşerme durumlarıyla nasıl başa çıkacağını öğrenir. Klasik bilişsel-davranışçı yöntemlere ek olarak, diyalektik-davranışçı terapi, kabul ve bağlılık terapisi ve farkındalık egzersizleri de kullanılabilir. Terapi aynı zamanda nüksleri önleme yöntemlerini de tartışır. Tehlikeli durumlar için planlar tartışılır veya tekliflerin reddedilmesi eğitilir.

HEMEN RANDEVU AL