Herkesin hayatında iniş çıkışlar olabilir. Bununla birlikte, bu ruh hali uzun bir süre değişmezse ve yaşam kalitesi ciddi şekilde bozulursa, depresyon mevcut olabilir.
Depresyon, ilgili kişinin kendini kötü hissetmesi, çok düşünmesi, bitkin hissetmesi, daha fazla neşesi olmaması ve artık ilgisini çekmemesi ile karakterizedir. Bilişsel sistemi de değişiyor. İlgili kişi suçluluk duygusundan muzdariptir veya kendini değersiz hisseder. Konsantrasyon zorluklarına yol açabilir, birçok şey unutulur veya karar vermek zordur. İlgili kişi geleceğini siyah olarak görüyor. Bu intihara neden olabilir. Depresyon fiziksel olarak da kendini hissettirebilir. Etkilenen kişi cinsel ilgisini kaybeder, iç huzursuzluk, iştah değişiklikleri ve uyku bozuklukları veya sabah erken uyanma meydana gelir.
Depresyon, tek dönemler, tekrarlayan dönemler (tekrarlayan) veya sözde bipolar bozukluk olarak manilerle birlikte ortaya çıkabilir. Kronik hafif depresif semptomlar, distiminin karakteristiğidir. En az iki yıl boyunca hafif depresif ve hipomanik evreler meydana gelirse buna siklotimi denir.
Depresyon nispeten yaygındır. Araştırmalar, nüfusun % 5-18’inin hayatlarında en az bir kez bundan muzdarip olduğunu varsaymaktadır. Bipolar bozukluk, nüfusun yaklaşık % 2’sini etkiler.
Terapi seçenekleri:
Bireysel bir tedavi planının oluşturulabileceği çok sayıda etkili tedavi seçeneği vardır. Burada bilişsel davranışçı terapi , kişilerarası psikoterapi, şema terapi, atılganlık eğitimi, stres yönetimi eğitimi, farkındalık eğitimi, Psikoterapinin Bilişsel Davranış Analizi Sistemi ve Kabul ve Kararlılık Terapisi’nden (ACT) faydalınalabilir.
ONLINE RANDEVU AL