Birçok insan hayatında en az bir travmatik olay yaşar. Travma, olağanüstü bir tehditle ilişkilendirilen son derece stresli bir olaydır. Kendiniz etkilenebilir veya gözlemleyebilirsiniz. Travmatik deneyimler örneğin cinsel şiddet, trafik kazaları, doğal afetler, yangınlar, aniden ortaya çıkan, yaşamı tehdit eden bir hastalık, terörist saldırılar, tecavüz veya savaşlar…
Travma yaşayanlar genellikle yoğun korku, çaresizlik ve fiziksel stres reaksiyonları ile tepki verirler. Etkilenen bazı kişilerde bu reaksiyonlar olaydan çok sonra da devam eder ve günlük yaşamı ve yaşam kalitesini etkiler. En iyi bilinen ikincil hastalık travma sonrası stres bozukluğudur. Uyku bozuklukları, depresyon, psikosomatik şikayetler, madde kullanımı, vb.
Çoğunlukla travmatik olay; düşünceler, canlı, gerçekçi anılar (geri dönüşler) veya kabuslar yoluyla yeniden yaşanır. Travmanın hatırlatılmaması için pek çok kişi, travmayı hatırlatabilecek durumlardan veya faaliyetlerden kaçınır. Başkalarına karşı bir kayıtsızlık hissi veya duygusal bir uyuşukluk da ortaya çıkabilir. Ek olarak, birçok hasta konsantre olmada zorluk, sinirlilik artışı ve öfke patlamaları veya uyku bozuklukları bildirmektedir.
ONLINE RANDEVU AL