Sizinle ilgili sevimli veya değerli hiçbir şey olmadığı izlenimini biliyor musunuz? Kişinin kendisiyle ilgili ara sıra ortaya çıkan güvensizlik, biz insanlar arasında nispeten yaygın olan bir olgudur. Sıklıkla kendi kendine güvensizlikle ilişkilendirilen utanç veya suçluluk duygularının da önemli bir işlevi vardır. Sosyal açıdan uygun bir şekilde davranıp davranmadığımızı ve anlamlı grup kurallarına ve normlarına bağlı kalıp kalmadığımızı değerlendirmemize yardımcı olurlar. Özellikle az deneyimimiz olan ve sınırlı bir davranış repertuarımızın olduğu alışılmadık durumlarda, kendi kendine güvensizlikler genellikle tetiklenir.

Özgüvenimizi geliştiren ve sabitleyen düzenli deneyimlere sahip olmak, çocukluk ve ergenlik döneminde bile temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Ne yazık ki, birçok insan gelişimlerinde zıt deneyimler yaşıyor. Yakın ve uzak bakıcılardan gelen küçük düşürücü yorumlar, tanıma veya takdir eksikliği ve yüksek beklentiler, düzensizlik hissini teşvik eder. Ortaya çıkan düşünme ve davranış biçimleri daha sonra sağlıklı ve istikrarlı bir benlik saygısının gelişmesini engeller.

Ek olarak, insanlar bazen kendilerini önemli öz saygı sütunlarının yıkıldığı veya hiç var olmadığı yaşam durumlarında bulurlar. Yalnızlık, iş kaybı, iş piyasasına girme konusundaki başarısız girişimler, zorbalık deneyimleri, önemli bakıcıların kaybı, hastalık veya sakatlıklar, özgüvenimizi bozabilecek örneklerden sadece birkaçıdır.

Terapi seçenekleri:

Benlik saygısı sorununun nedenlerinin ayrıntılı bir analizinden sonra, belirli davranışsal tedavi yöntemleri uygulanabilir. Kendine değer veren deneyimlerin yeniden yaşanabileceği bir yaşam ortamı yaratmak, kişinin kendi kaynaklarını tanıması ve genişletmesi ve bizi sevilen insanlar yapan şeyin ne olduğunu görmekle ilgilidir. Bilişsel davranışçı terapi yöntemleri, engelleyici düşünceleri, otomatikleştirilmiş temel varsayımları, aşırı beklentileri, kendisine ulaşılamaz talepleri keşfetmek ve gerekirse bunları sorgulamak için kullanılır. Bazen sosyal beceri eğitiminin bir parçası olarak yapılan kişinin sosyal becerilerini genişletmesi (örneğin, hayır demeyi öğrenmek, talepte bulunmak) faydalı olabilir.

ONLINE RANDEVU AL