Kişiliğimiz doğuştan gelen mizacımızdan gelişir ve çocukluk, ergenlik ve yetişkinlikteki deneyimlerimizle daha da şekillenir. Bugün bizi biz yapıyor ve kimliğimizin önemli bir ayağıdır. Kişiliğimiz, hayatımızın taleplerini bireysel olarak karşılamamıza yardımcı olur.

Belirli gelişimsel koşullar altında büyürsek, diğer insanların aksine, durumları algılamak ve yargılamak için farklı bir yol geliştirmiş olabiliriz, duygularımız daha yoğun olabilir, kişiler arası ilişkilerimiz tekrar tekrar sorunlarla yüzleşebilir ve dürtü kontrolü kullanmak veya ihtiyaçların karşılanması daha zor olabilir. Temel psikolojik ihtiyaçlarımızı karşılamak daha zordur çünkü farklı gereksinimlere daha az esnek tepki verebiliriz.

O zaman insanlar, örneğin, başkalarıyla ilgilenirken güçlü bir güvensizlik hissedebilir veya sosyal bağlarla ilgilenmeyerek yalnız kalmayı tercih edebilirler. Başkalarının duygularına karşı empatiden yoksundur. Yine de başkalarının aşırı dikkatine, tanımasına, övgülerine ihtiyacı vardır veya ruh hali, hisler ve öz imajında ​​yoğun dalgalanmalar yaşarlar ve terk edilme korkusu neredeyse hiç atlatılamaz. Kendisini çevreleyen sosyal ortamlarda kendilerini yetersiz algıladıkları için iletişim kurmaktan muzdariptir. Hata yapma korkusuyla kurallara ve normlara sıkı sıkıya bağlıdır veya neredeyse her durumda aşırı derecede endişeli ve güvensizdir. Başkalarının varlığına bağımlı hissettikleri için kendi ihtiyaçlarını ikincilleştirir. 

Terapi seçenekleri:

Terapide, kişiliğin engelleyici yönlerini sorgulamak ve değiştirmek için güvenli bir terapötik ilişki esastır. Güvenli ilişki kurulduktan sonra, deneyimlerinizin arka planına göre, bugünün yıkıcı davranışlarının ve deneyimlerinin nasıl ortaya çıktığı ve bunların arkasında hangi ihtiyaçların saklı olduğu anlaşılır hale getirme meselesidir. 

Kendini algılamayı geliştirmek için bilişsel davranışçı terapi yöntemleri, duyguların ve düşüncelerin düzenlenmesi, esneklik ve kuralların ve varsayımların kontrol edilmesi de etkili değişiklikler sağlar.

Jeffrey Young’a göre günümüzde pek yardımcı olmadığı anlaşılan eski düşünme ve deneyimleme biçimlerinin (sözde şemalar) değişimi de şema terapisinin amacıdır ve kişilik bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Marsha Linehan’a göre duygusal olarak dengesiz kişilik bozukluğu olan kişiler için özel bir tedavi yönteminin etkili olduğu kanıtlanmıştır: diyalektik davranışçı terapi.

ONLINE RANDEVU AL